Duurzame inzetbaarheid: iedereen vindt er wat van, weet dat er iets mee gedaan moet worden, dat het goed klinkt als je als organisatie hiermee aan de slag gaat, maar ……
Puntje bij paaltje gebeurt er helaas nog te weinig. En dat terwijl de kosten oplopen.
Duurzame inzetbaarheid vs. kosten
Over welke kosten we het hebben? Wat denk je van de volgende:
- Personeelskosten van collega’s die voor langere tijd zijn uitgevallen
- Dure uren voor externen/interimmers die de klap op moeten vangen
- En wat denk je van de oplopende uren binnen HR om alles in goede banen te leiden?
Dan hebben we het nu alleen nog maar over het financiële plaatje, maar kijk eens verder:
- De gevolgen op de werkvloer: er moeten dingen geregeld worden, taken moeten worden overgenomen, anderen inwerken, werkdruk neemt toe.
- Mensen komen binnen en gaan vrij snel weer weg en men weet niet zo goed waar dit aan ligt.
- Relatief veel mensen zijn overbelast, hebben burn-out klachten.
- Er wordt veel gemopperd in teams.
- Er wordt weinig verantwoordelijkheid genomen.
Natuurlijk is dit niet wat je wilt. Het kan anders, maar hoe?
Blije en bevlogen werknemers, een laag verzuim en minder verloop = duurzame inzetbaarheid
Leidinggevenden en medewerkers van de organisatie verlangen net als jij naar het hebben van de ideale organisatie, waarbij iedereen met plezier werkt, een zinvolle bijdrage levert, in balans is en er goede resultaten worden behaald. Werknemers zijn goed op hun plek, blijven lang in dienst en het verzuim en verloop zijn laag.
De doelen zijn duidelijk, zodat iedereen precies weet wat ze moeten doen. In teams is optimale samenwerking en men haalt het beste in elkaar naar boven. Collega’s vullen elkaar aan. Ieder doet waar hij goed in is. Medewerkers in deze organisatie zijn gezond en fit en hebben energie om hun werk te leveren.
Dan spreken we over duurzame inzetbaarheid. Dat is het ideale plaatje.
Maar in de werkelijkheid? Daar gebeurt het niet vanzelf.
Dus is nu de tijd gekomen om echt aan de slag te gaan met duurzame inzetbaarheid? Wil je een organisatie met alle HR KPI’s op groen, bevlogen werknemers en tevreden klanten? Dan gaan we graag samen met jou aan de slag!
Duurzame inzetbaarheid van a t/m z
Daar helpen we bij, en dan bedoelen we ook écht en bij het gehele traject in jouw organisatie. Van duurzame inzetbaarheid van medewerkers tot leidinggevenden.
We starten bij de aanvraag van subsidies, het doen van een 0-meting, het trainen van leidinggevenden en medewerkers en zorgen zo nodig voor ondersteuning bij de implementatie door coaching on the job.
“Prettige bijeenkomst, goede sfeer, prima begeleiding.” Open en transparant“
Medisch specialist
0-meting
Om duurzame inzetbaarheid voor medewerkers te optimaliseren, starten we met een 0-meting. We lichten de onderneming grondig door op HR KPI’s (o.a. headcount/fte/flexibele schil, verloop, verzuim, medewerkers tevredenheid, wervingstijd). Daarnaast bekijken we de leercultuur met het opleidingsprogramma, de trainingskosten en trainingsuren.
Assessment en Academy
Een assessment is er voor de werving en selectie van nieuwe medewerkers, maar ook als de organisatie wil weten wat er op dit moment in huis is aan competenties en of de aanwezige competenties optimaal worden benut.
Dit combineren we met een Academy waarin e-learnings beschikbaar zijn en door jou kunnen worden toegevoegd, zodat er een ontwikkelplan ontstaat. Duidelijk voor jou, de leidinggevende en de medewerker. Handig, ook voor de jaargesprekken en de strategische workforce planning.
Workshops
Waarden workshop
Binnen een organisatie of een team spelen waarden (on)bewust een grote rol bij duurzame inzetbaarheid. We ontdekken de kernwaarden van medewerkers via het waardenspel. Als je weet op welke kernwaarden je organisatie als het ware gebouwd is, en je geeft deze echt inhoud, dan begrijpt iedereen de gemaakte keuzes beter en maak je ook gemakkelijker keuzes. De uitvoering verloopt soepeler. Je stuurt gedrag o.b.v. de kernwaarden, dat geeft duidelijkheid.
Workshop Bouwen aan vertrouwen
Vertrouwen moet je verdienen, zegt men. Niets is minder waar. Uit onderzoek blijkt dat als je vertrouwen geeft, 96% dat vertrouwen niet beschaamt. Hoe je dat doet en hoe je een werkomgeving zo psychologisch veilig maakt dat iedereen ideeën durft te delen, vragen durft te stellen, durft te twijfelen? Met deze workshop zetten we daarin de eerste stappen.
Overige workshops
- Aanspreken met respect en effect
- De kracht van een compliment
- Feedback geven en ontvangen
Preventie en aanpak ziekteverzuim
Je wilt geen verzuimpercentage boven de 4%. Dit is ook niet nodig. Wij begeleiden jouw organisatie bij de aanpak van het ziekteverzuim.
In de training leren de deelnemers alles over de kosten van verzuim, de wet- en regelgeving, hun rol als leidinggevende of HR, welke beïnvloedingsmogelijkheden er zijn en hoe je de (lastige) verzuimgesprekken voert.
Vervolgens helpen we bij de implementatie (zo nodig) met coaching on the job. Zodat ook die moeilijke casus in de praktijk goed wordt behandeld, het lastige gesprek goed wordt gevoerd en het verzuim daadwerkelijk omlaag gaat.
Het resultaat merk je natuurlijk financieel, maar ook op de werkvloer: de belasting gaat omlaag, medewerkers zijn blijer en productiever. Dit heeft ook een gunstig effect op het verloop van medewerkers.
Naast tools voor de aanpak geven we ook inzicht in hoe ziekteverzuim te voorkomen valt.
“Zeer goede voorbereiding en begeleiding van onze strategiedag; professioneel, inspirerend en doortastend“
Medisch specialist
Helder leiderschap
Wil je als MT/directie/team tot een langetermijnvisie komen en strategische keuzes maken? Dan is een heisessie onder leiding van beide trainers een mooie kick-off.
Vervolgens trainen we de leidinggevenden hoe dagdagelijks besluiten te nemen in lijn met de kernwaarden, visie en missie. Zodanig dat de lijn voor alle medewerkers duidelijk is. Ze weten wat de doelen zijn, hoe ze daar zinvol aan kunnen bijdragen en kennen hun verantwoordelijkheden. Successen worden gevierd.
Positief bekrachtigen wat er goed gaat en aanspreken waar het niet loopt zoals gewenst, zorgt voor een veilig werkklimaat en medewerkers die steeds beter worden in hun werk . Je leert hoe dit te doen, zodat je dit direct in de praktijk kunt toepassen.
Natuurlijk is er ook aandacht voor de duurzame inzetbaarheid van de leidinggevende zelf, hoe vanuit bezieling leiding te geven, hoe zelf in balans te blijven.
Medewerkers in balans
Deze verdiepende training is er voor iedereen in de organisatie die het gevoel heeft (te) veel ballen hoog te houden, of het nu thuis is of op het werk.
Na deze training werk je efficiënter, effectiever en met meer plezier. Je maakt namelijk weloverwogen keuzes, onderscheidt makkelijker hoofd- van bijzaken, gaat gestructureerd te werk en doet de dingen die er echt toe doen. Het gevolg? Aan het eind van de dag tevreden en met energie de deur achter je dicht trekken.
Kortom na deze training zijn zowel het werkplezier groter, als het resultaat beter.
“Ik wil je nogmaals even bedanken voor de training van afgelopen donderdag. Zojuist heb ik met de betreffende collega even samen gezeten en heb ik haar de feedback kunnen geven. Ze reageerde erg goed en reflecteerde fijn op haar gedrag. Dank voor de handvatten die je hebt meegegeven”
Accountmanager overheid
HR consultancy
Hulp nodig bij de implementatie van duurzame inzetbaarheid van medewerkers?
Rian begeleidt waar nodig leidinggevenden en eventueel HR professionals om het geleerde in de praktijk te brengen en onomkeerbaar de verandering tot stand te brengen. Dit kan door samen moeilijke dossiers ter hand te nemen, maar ook door samen gesprekken te voeren of de gesprekken grondig voor te bereiden.
Subsidie aanvraag
De overheid kent subsidies toe op het gebied van duurzame inzetbaarheid voor medewerkers. We begeleiden je bij de aanvraag van subsidies zoals MDIEU, SLIM of praktijkleren. Uiteraard afhankelijk van wat er nodig is in jouw organisatie. Met die subsidie kan een deel (50-80%) van ons aanbod worden gefinancierd. Wil je in 2024 nog in aanmerking komen voor de subsidie? Stuur ons voor 24 mei een bericht!
Het kan natuurlijk zijn dat in jouw organisatie al een heleboel goed op de rit staat als het gaat om duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Dan komen we graag in gesprek over wat er nog wel beter kan. We maken altijd een programma op maat. Als je geïnteresseerd bent in een los onderdeel, bijvoorbeeld een heisessie, waardenworkshop of consultancy, dan kan dat natuurlijk ook.
“Het was een verademing voor mij als bedrijfsarts om samen te werken met iemand die het echt snapt, theoretisch (wetskennis) maar met name ook de praktijk. Rian wist structureel het ziekteverzuim onder de 3 % te houden.”
Bart Nibberink, bedrijfsarts.